SERVIS, PŮJČOVNA
A PRODEJ
JÍZDNÍCH KOL

Poradna

Přemýšlíte o koupi kola?

Pak jste postaveni před řadu otázek:

Trápit vás však mohou i některé další otázky, které vás přivedou ke specialistům s jízdními koly, kde vám pomohou vyřešit vaše nejasnosti. V každém případě doporučuji specialisty "otestovat". Nebojte se zeptat zda jezdí na kole, případně na jakém, zkuste zjistit jaké má v oboru zkušenosti. Důležité je, aby uměl naslouchat vašim potřebám, dobře poradit. Neměli byste mít pocit, že se vás snaží zmanipulovat pro sortiment, který je na prodejně ležákem.

Pokud nemáte o cyklistice valný přehled, může vás překvapit, kolik druhů kol na trhu existuje...

Silniční kolo

Tento druh kola je vhodný na silniční komunikace. Pláště jsou úzké a zajišťují dobré odvalování na pevném povrchu. Posed na kole je sportovní, to znamená větší předklon kvůli aerodynamice.

Horské kolo

Tento druh kola je neprodávanější. Je to i vidět v obchodech. Ale to neznamená, že musí být nejvhodnější. Horské kolo využijete na nezpevněných cestách, loukách, šotolině, lesních cestách - všude tam, kde se pneumatiky zaboří. Menšímu odporu v takovém terénu zabraňuji širší pláště s hrubším vorkem. Sportovní posed je zároveň i bezpečný. Cyklista je do řídítek zapřen. Snížený rám umožňuje nejen vyšší stabilitu, ale i vyšší jízdní komfort.

Trekingové kolo

Posed na kole je mírně vzpřímený a tím pohodlný. S tímto kolem se dá jezdit jak na silnici, tak po nezpevněných komunikacích. Pneumatiky mají stejný průměr jako u silničního kola, ale mají hrubší vzorek.

...a další speciální druhy kol, se kterými se však v běžném použití většinou nesetkáte (dráhová, triatlonová, sjezdová, BMX, freestyle, citybiky a další)


A na závěr

Vyplatí se mi extralevné "supermarketové" kolo?

Odpovězte si sami - budete mít doma kolo, které leží v rohu, protože je špatně funkční, těžké, vyrobené z nekvalitních materiálů, které se brzy opotřebují a kolo pak nelze opravit. Servis takového, většinou ještě nového kola, stojí už během prvních měsíců používání leckdy více, než byla původní pořizovací cena bicyklu v obchodě. Mnoho opraven taková kola ani nechce přijímat, protože opravy zaberou více času než u kol kvalitních, ale jejich trvanlivost leckdy nedosahuje ani jednoho měsíce a závada se objeví znovu. Řešením je výměna materiálu, čímž se kolo opět prodražuje...

Ať už potřebujete poradit s výběrem kola nebo s jeho opravou, rozhodně se obraťte na odborníky.


Co je co?

 

2005-2017 © BAJKSERVIS Tomáš trojánek | realizace: fullvent